Har du reflekteret over året der gik og de mål, du fik opfyldt og ikke nåede at opfylde?
For nogle kan det resultere i en mindre krise, da man kommer til at reflektere over de dybere ting – for hvad vil vi egentlig med vores liv? Hvem vil vi gerne være, hvad vil vi gerne opnå, og hvad skal der til?
Et nyt år er en ny start, men er hver dag i virkeligheden ikke en ny start og en ny mulighed for at nå dine mål? Det er godt at sætte sig mål, og det kan være en fordel at skrive sine mål ned. Ved at skrive dine mål ned eller italesætte dem, kan det være et skridt på vejen til at realisere dem. Du kan lave nogle overordnede mål og så lave delmål sådan, at man kan få et klap på skulderen undervejs. Det er med til at fastholde og motivere dig til at arbejde videre mod dit overordnede mål.

Én ting er at ønske og drømme om noget, en anden ting er at lave en plan og arbejde sig frem mod målet. Du må gøre op med dig selv, om målet har stor nok betydning til, at du vil prioritere det og med stor sandsynlighed foretage den livsændring eller ændring af de vaner, der skal til. Der skal flere fordele end barrier til for at det lykkes. Du skal se det som en forbedring og optimering af dit liv – ellers kommer det ikke til at ske.

Vi har ofte en tendens til at give op, hvis vi har lavet for strenge og urealistiske regler for os selv. Derfor kan det være en fordel at anvende nogle overskuelige punkter fra SMART-modellen til at sætte de krav, der øger effekten om at indfri målet! SMART-modellen har fem simple krav:

  1. Specifikt – hvad er det helt præcist du vil opnå?
  2. Målbart – hvornår er du i mål?
  3. Attraktivt – hvorfor er det bestræbelsesværdigt at arbejde mod at nå målet?
  4. Realistisk – har du de ressourcer, der skal til for at nå målet?
  5. Tidsbestemt – hvornår skal målet være opnået – sæt en deadline!

Forestil dig, at du har givet dig selv ét løfte om at spise sundere i det nye år. Hvad er det værste, der kan ske? For mange handler det om alt eller ingenting, men udfordringen består i virkeligheden i at acceptere at forandring tager tid. Derfor må vi også lade være med at slå os selv oveni hovedet, hvis vi kommer til at ”falde i”. For det er jo ikke det værste der kan ske – det værste er at give helt op og kaste håndklædet i ringen. Hvis du har givet efter for de gamle vaner, så se dig selv i øjnene og kom tilbage i kampen. Her mener jeg altså samme dag og ikke fra på mandag! Se det næste måltid og resten af dagen som en mulighed for at spise sundt.

Kroppen og hjernen finder uvante ting ubehagelige og vil automatisk gerne væk fra det, men det er vigtigt, at vi udfordrer os selv og er vedholdende – det bliver vi kun stærkere af. En komfort-zone er et fint sted, der vokser bare ikke noget! Så hvis du vil udvikle dig, må du forsøge at gøre op med de gamle vaner og bryde ud af din komfort-zone!

Skab de bedste forudsætninger for, at du kan realisere dine mål. Og husk hver dag er en ny dag og ny mulighed for at nå dine mål!

Pin It on Pinterest